Yasmin
07/09/2022
2 min
0

Kan je een hond leren opruimen?

07/09/2022
2 min
0

Je kent het wel, je hebt net al het speelgoed van je hond opgeruimd en die haalt het heel leuk één voor één weer uit de mand.. Je kan je hond leren zelf op te ruimen. Dan maak je er nog een leuk spelletje van ook, dus een win-win! Ik leg je uit hoe je jouw hond kan leren opruimen.

Wat heb je nodig?

- Een bak of mand waar jouw hond makkelijk met de neus in kan
- Een speeltje of item die jouw hond graag vast pakt
- Beloning koekjes natuurlijk

Stap 1 - Neus in de bak/mand

Zet de bak of mand op de grond en maak hierbij gebruik van de nieuwsgierigheid van je hond. In het begin beloon je elke keer als je hond naar de bak kijkt, stopt je hond zijn/haar neus in de bak? Dan beloon je extra enthousiast. Herhaal dit een paar keer, maar ga niet te lang door. Geef de beloning altijd in de bak. Daardoor zal je hond makkelijker snappen dat daar het lekkers vandaan komt. Zet jouw hond de poten in de bak? Geen probleem! Het belangrijkste is dat ze eerst gaan snappen dat je wilt dat de neus in de bak gaat.

Tip: Pak een bepaald aantal beloning koekjes (bijvoorbeeld 10) in je hand. Zijn die op? Dan stop je met oefenen voor dat moment.

Snapt jouw hond dat de neus in de bak of mand een beloning oplevert? Dan kan je er een commando aan koppelen. Zelf gebruik ik 'in de bak'. Hier kan je natuurlijk je eigen draai aan geven. Oefen dit totdat je hond goed snapt wat je bedoeld.


Stap 2 - Item vast pakken

Wanneer je begint hiermee is het belangrijk dat je een item kiest die je hond graag vast wilt pakken. Ik heb hiervoor een handschoen gekozen, want dat vind Marley heel leuk speelgoed. Door deze oefening leer ik haar ook meteen dat ze die alleen mag pakken, wanneer ik daar om vraag.

Leg het item voor je hond. Wanneer hij/zij het item vast pakt geef je de beloning. Zorg dat de beloning de moeite waard is voor je hond, zodat het geen moeite kost om het item weer los te laten. Herhaal dit ook een aantal keer, het vast pakken en belonen.

Wanneer dat goed gaat kan je aan het vast pakken weer een commando hangen. Ik gebruik hier zelf 'pak vast' voor. Oefen dit ook totdat je hond goed snapt wat je bedoelt, wanneer je het commando geeft.

Stap 3 - Combineren 

Wanneer je hond beide commando's goed snapt ga je ze combineren. Je vraagt eerst of je hond het item vast wilt pakken en meteen daarna vraag je of je hond het in de bak of mand wilt plaatsen. In het begin zal je zien dat je hond wel richting de bak gaat met het item, maar deze er meestal naast laat vallen. Komt je hond met het item in de buurt van de bak? Belonen. Valt het item (per ongeluk) in de bak of mand? Heel enthousiast belonen!

Tip: Beloon hierbij je hond altijd in de bak of mand.

Herhaal dit ook een aantal keer, maar ga niet te lang door. Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor je hond.

Snapt je hond nog niet wat je bedoeld met het combineren van de commando's? Ga dan even een stap terug en oefen beide commando's nog wat beter.

Tijd om op te ruimen!

Als je hond ook de combinatie goed snapt, dan kan je gaan oefenen met verschillende items. Grote knuffels, kleine knuffels, balletjes en noem maar op. Maak er een spelletje van voor je hond. Zo is het altijd leuk om samen even het speelgoed op te ruimen.

Tip: Oefen op verschillende plekken. Verschuif je dan een keer de bak of mand met speelgoed, dan snapt je hond nog steeds waar het naartoe moet met opruimen.

Leer jij je hond opruimen met deze tips? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw vooruitgang! Deel jouw opruim kunsten op Instagram en tag @marleytheblondlab. Veel succes!


Reacties