Hersenwerken met je hond voor Pasen
Yasmin
03/03/2024
3 min
0

Hersenwerken met je hond - Pasen

03/03/2024
3 min
0

Hersenwerken met je hond, dit keer in het thema van Pasen. Marley en ik zijn dol op hersenwerk en hebben een te leuk Paasmandje gescoord waar we verschillende spelletjes mee kunnen doen. Ik laat je graag zien hoe jij ook met je hond aan de slag kan gaan hiermee!

Wat heb je nodig?

Een schattig Paasmandje, doekjes en beloningen die je hond lekker vindt. Voor de Paassfeer heb ik gekozen voor gele doekjes, maar dit kunnen ook (oude) theedoeken, vaatdoekjes of sokken zijn. Kijk even wat jouw hond fijn vindt om mee te werken en wat je bij de hand hebt.


Hersenwerk maken in het Paasmandje

Je kan het Paasmandje op verschillende manieren vullen als hersenwerk en dit aanpassen aan het niveau van je hond. Hoe voller het mandje zit, hoe groter de uitdaging is voor je hond om alle beloningen te vinden. Is hersenwerk nog nieuw voor jou en je hond? Bouw dit dan rustig op en stop niet meteen het mandje propvol.

Marley is dol op duwen met haar neus, dus heb ik ervoor gekozen om in meerdere doekjes een spoor van beloningen te leggen en deze strak op te rollen. Deze rollen heb ik in het mandje gelegd. In één rol heb ik een knoop gelegd voor wat extra uitdaging. Het is de bedoeling dat ze de rol uit het mandje haalt en dan door het door te duwen met haar neus af kan rollen om bij de beloningen te komen.

Ik had ook wat kleine doekjes over. Die heb ik stuk voor stuk in mijn hand gelegd, met daarop wat beloningen en mijn hand toen dichtgeknepen om er een soort propje van te maken. Deze zitten ook in het mandje. Samen met nog wat kleine doekjes die ik over elkaar heb gelegd met tussen elk doekje een beloning.

Alles in het mandje gelegd en nog wat beloningen over en door het mandje heen gestrooid. Zo wist ik zeker dat er meteen succes zou zijn als één van de uitdagingen met de doekjes niet gelijk zouden lukken. Hoe meer beloningen er verstopt zijn, hoe groter de kans op succes. Dit kan je ook aanpassen op het niveau van je hond. Ondanks dat Marley en ik vaak een hersenwerken, ben ik toch begonnen met deze nieuwe variant met meer beloningen. Het belangrijkste is dat hersenwerken ontspannend en mentaal uitdagend is voor je hond. Je wilt niet dat ze gefrustreerd raken.

Ons gevulde hersenwerk voor Pasen

En snuffelen maar!

Is je mandje gevuld, zoek een rustige plek op waar je hond ongestoord het hersenwerk kan doen. Geef je hond akkoord om te beginnen en snuffelen maar! Blijf bij je hond in de buurt zodat je kan helpen indien dat nodig is.

Elke hond heeft een andere tactiek en zal verschillende manieren proberen om het mandje leeg te krijgen. Zo haalt Marley graag stuk voor stuk de onderdelen eruit en gaat rustig aan de slag met het zoeken van de beloning. Lukt het niet meteen? Dan gaat ze door naar de volgende, om het later nog eens te proberen.

Marley is druk bezig alle beloningen te vinden

Marley is ongeveer 15 minuten druk geweest met haar hersenwerk voor Pasen. Geef je hond de tijd om 'uit te snuffelen'. Sommige honden vinden het fijn om alles nog eens te controleren of ze echt alle beloningen hebben gevonden. Het snuffelen is ook onderdeel van de ontspanning, dus geef ze daar de tijd voor. Hersenwerken vraagt (mentale) energie van je hond, daarna zal hij/zij de rust opzoeken. Marley doet daarna altijd graag een dutje. Ideaal als je zelf even door wilt werken bijvoorbeeld  

Lukt het niet, heb je vragen of wil je jullie ervaring delen? Stuur me een berichtje en ik kijk met je mee!

Het einde van onze sessie Hersenwerken met je hond voor Pasen


Reacties