Wat te doen als je hond wordt gestoken door een wesp?
Yasmin
04/06/2024
2 min
0

Wat te doen als je hond wordt gestoken door een wesp?

04/06/2024
2 min
0

Het zonnetje schijnt, je bent lekker buiten en daar zijn ze, wespen. Heel vervelend als ze om je heen blijven zoemen, ook voor je hond. Hoewel je het zal proberen te voorkomen, kan het toch gebeuren dat jij of je hond wordt gestoken door een wesp. Zo ben ik eens samen met Marley niets vermoedend in een wespennest gaan staan...

Wat te doen als je hond wordt gestoken door een wesp?

Auw! Om de reactie van een wespensteek zo minimaal mogelijk te houden kan je deze tips volgen.

 • Controleer of de angel is blijven hangen in de huid
  Wespen kunnen meerdere keren steken voor ze hun angel verliezen. Het is dus belangrijk om goed te checken of de angel is blijven hangen in de huid. Als dat zo is, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Bijvoorbeeld met een bankpas of de achterkant van een bot mes.

 • Koel de huid
  Er ontstaat roodheid en zwelling op de plek waar je hond is gestoken door de wesp. De zwelling kan je minimaal houden door zo snel mogelijk de huid te koelen. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een koelelement of ijsblokje. Zorg er wel voor dat deze is verwikkeld in een theedoek, anders is het veel te koud om zo ineens tegen de huid van je hond houden.

 • Houd de plek en je hond in de gaten
  Sommige honden kunnen, net als mensen, een allergische reactie krijgen op een wespensteek. Hierdoor is het goed om je hond extra in de gaten te houden. Is je hond veelvuldig gestoken? Dan is het verstandig om meteen even contact op te nemen met de dierenarts en te overleggen.

  Een wespensteek kan flink gaan jeuken. Houdt daarom in de gaten dat je hond niet constant aan het krabben/likken is. Je wilt niet dat je hond hierdoor een wondje maakt of dat er een hotspot ontstaat.

Wat te doen als je hond wordt gestoken door een wesp?

Kan een hond ziek worden van een wespensteek?

Er is niet meteen reden tot paniek wanneer je hond door een wesp gestoken wordt. Een wespensteek is meestal ongevaarlijk, alleen pijnlijk en vervelend. Het kan wel, dat je hond ziek wordt van een wespensteek of een allergische reactie krijgt. Wanneer je hond last krijgt van één of meer van deze symptomen, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je dierenarts.

 • Braken
 • Diarree
 • Rusteloosheid
 • Apathie
 • Ademnood

Wat te doen als hond wesp opeet?

Wanneer je hond naar een wesp hapt en deze inslikt kan de wesp binnen in de mond, op de tong of in de keel prikken. Het is dan erg belangrijk om goed op te letten hoe dik de plek wordt en of er zwellingen optreden. Wanneer je hond een allergische reactie krijgt, dan kan de zwelling in korte tijd enorm toenemen en zorgen dat de ademhaling steeds moeilijker gaat. Bij verstikkingsgevaar moet je altijd direct hulp van de dierenarts inschakelen!

Hoe lang heeft een hond last van een wespensteek?

Hoe lang je hond last heeft van een wespensteek is per hond verschillend. Het ligt eraan hoe gevoelig de huid is van je hond voor insectensteken en beten. Hoe gevoeliger de huid is, hoe langer het kan duren voordat de jeuk en pijn verdwijnen. Dit kan variëren van een paar dagen tot 2 weken.

De beste tip die ik je kan geven is bij twijfel meteen contact op te nemen met je dierenarts. Zij kunnen je precies vertellen wat je het beste voor je hond kan doen op dat moment.

Reacties