Puppy Marley

Waarom heeft mijn pup de hik?

28 september 2022

Bijna alle puppy's hebben regelmatig de hik en dit is in de meestal onschuldig. 

De hik is onderdeel van de groei.

Bij de hik trekt het middenrif samen en beweegt vervolgens naar beneden. Bij een snelgroeiende pup staat het middenrif bloot aan rek en wordt daardoor eerder geprikkeld. Hierdoor ontstaat de hik.

Waardoor krijgt een pup de hik?

Er zijn verschillende dingen die er voor kunnen zorgen dat een pup de hik krijgt, maar meestal is er geen oorzaak voor. Soms krijgen ze, net als wij, gewoon wel eens de hik. Het heeft er meestal mee te maken dat er te veel lucht in de slokdarm is.

Veel pups schrokken bij het eten, door te snel te eten krijgen ze meer lucht binnen, wat de hik kan veroorzaken. De hik komt ook vaak tijdens of na het spelen. De opwinding kan bij een pup zo groot worden, dat ze nog meer lucht binnen krijgen. Er veel (extra) lucht zorgt weer voor de hik.

Wat te doen als je pup de hik heeft?

In de meeste gevallen hoef je niks te doen en gaat de hik vanzelf weer over. Voor mensen bestaan er verschillende ' trucjes' om van de hik af te komen, bijvoorbeeld laten schrikken, rekenen of je adem in houden. Het is alleen niet duidelijk of dit echt werkt.

Ga deze dingen vooral niet proberen bij je pup. Hoewel, als je de pup kan leren rekenen, vind ik het wel heel knap! Mijn punt is, ga je pup niet onnodig laten schrikken. Dit is voor de pup veel vervelender dan het hebben van de hik.

Wanneer is de hik niet goed bij een pup?

Als het hikken erg lang aanhoud en dit regelmatig voorkomt, dan kan het zijn dat jouw pup allergisch is voor een bepaald voedselelement. Een belletje en evt. bezoek aan de dierenarts is dan aan te raden.Reactie plaatsen