Hoe maak ik mijn pup zindelijk?

29 juni 2022

Je hebt of krijgt een puppy in huis, super leuk! Dan komt de vraag 'hoe maak ik mijn pup zindelijk?' Daar zijn verschillende manieren voor en iedereen zal het anders doen, maar dit werkte voor mij goed.

De eerste dagen een pup in huis

Wanneer je de pup net in huis hebt heeft hij of zij in het begin nog weinig tot geen controle over de blaas. Ze kunnen het nog niet ophouden, maar geen paniek, dit leren ze vanzelf! In het begin moet je jouw nieuwe hondje leren kennen en kan je daarna goed herkennen wanneer ze naar buiten moeten. De eerste dagen/weken kan je het beste naar buiten gaan:

  • Meteen als ze wakker worden na het slapen
  • Vlak voor en meteen na het eten
  • 10 minuten nadat er is gedronken
  • Vlak voor en meteen na het spelen
  • Minimaal om de 2 uur
  • Zet in de nacht een wekker om de pup nog eens uit te laten (max 4 uur nadat de pup slaapt)


Marley, de eerste dag dat ze bij ons was

Wat te doen bij een plasje in huis?

Hier verschillen de meningen heel erg over. Je wilt natuurlijk dat jouw pup zo snel mogelijk geen plasje in huis meer doet, maar dit wil je wel op een goede manier aanleren. Met een jonge pup is het onvermijdelijk dat er eens een plasje of zelf een poepje wordt gedaan in huis. Wat voor ons goed werkte als er een ongelukje was geweest:

  • Zie je het gebeuren? Pak de pup op en neem hem/haar mee naar buiten op de plek waar ze mogen plassen. De meeste pups stoppen met plassen als je ze optilt, Marley daarin tegen niet..
  • Zie je het niet gebeuren? Ruim het meteen op wanneer je het ontdekt. Negeer de pup verder, die snapt nog niet wat je bedoelt of wat er verkeerd is gegaan.
  • Maak van het opruimen geen spelletje. Probeert de pup het doekje te pakken waarmee je aan het opruimen bent? Houdt de pup dan tegen of zet hem/haar even in een andere ruimte. Leer ze niet per ongeluk aan dat ongelukjes leuk zijn.

Hoe lang duurt het voordat een pup zindelijk is?

Bij sommige pups begint de zindelijkheid training al door de baasjes van de moeder in het nest. Niet iedereen heeft het geluk dat er al een begin is gemaakt met het zindelijk maken. Daarom verschilt het per pup ook heel erg. Vanaf dat Marley 5 maanden was deed ze af en toe nog eens een plasje van opwinding. Ze is nu 7 maanden oud en lijkt nu goed zindelijk te zijn.

De meeste pups zullen zindelijk zijn tussen de 7 en 8 maanden. Hoe meer je bezig met met het op tijd naar buiten gaan, hoe sneller je pup zal snappen waar hij/zij de behoefte mag doen.


Wat zijn ze schattig hé?!


Reactie plaatsen