bijtende-pup-marley-in-hand

Waarom bijt mijn puppy in mijn handen?

11 augustus 2022


Super leuk een speelse pup in huis, maar waarom bijt mijn puppy in mijn handen? Vaak is het om met je te spelen en daagt de pup je uit door in je handen te bijten. Het bijten kan ook andere redenen hebben. Die zet ik graag voor je op een rijtje!

Je puppy ontdekt de wereld

Net als kinderen ontdekt een puppy de wereld door alles in de mond te steken. Door alles te proeven weten ze wat wel en niet eetbaar is. Dit heeft ook te maken met het instinct van de voorouders. Die waren natuurlijk altijd opzoek naar voedsel. Jouw pup weet nog niet dat hij of zij elke dag, meerdere keren te eten krijgt. Je kan het ze dus eigenlijk niet verwijten, wanneer ze sneller iets pakken, want ze zijn nog op ontdekkingstocht.

Je puppy is overprikkeld

Wanneer er veel nieuwe indrukken zijn kan je pup ook makkelijk overprikkeld raken. Het emmertje loopt dan even over en dit kan gedrag zoals bijten, rijden of als een dolle rond rennen veroorzaken. Rust is hiervoor de oplossing. Zorg ervoor dat jouw pup voldoende rust kan nemen en daardoor niet (snel) overprikkeld raakt.

Wist je dat een jonge pup 20 van de 24 uur moet slapen? Door te slapen kan de pup alle nieuwe indrukken en prikkels verwerken.

Je puppy bijt al spelend

Vaak is het bijten in de handen een manier van de pup om jou uit te dagen. Bijt jouw puppy in je handen tijdens het spelen? Dan is dit onschuldig en volledig normaal. Het is wel belangrijk om al meteen grenzen te stellen voor het bijten. De tandjes van een pup zijn scherp, wat pijn kan doen als ze veel bijten. Daarom is het goed om ze ook regelmatig te corrigeren, zodat het geen gewoonte wordt dat als de pup in je hand bijt er met hem/haar wordt gespeeld.

De pup die in mijn hand/arm bijt is Marley


Je puppy gaat tandjes wisselen

Wanneer er nieuwe tanden doorkomen doet dit natuurlijk pijn en krijgt jouw pup ook meer de behoefte om te kauwen en te bijten. Hiervoor zijn de kleine knabbelsticks ideaal! Ik weet niet hoe wij de puppy tijd door hadden moeten komen met Marley zonder die sticks, haha!

Wanneer er veel behoefte is om te bijten, kan je een knabbelstick geven (dit kan ook wanneer jouw pup nog niet aan het wisselen is). Het knabbelen op zo'n stuk zorgt ook voor rust bij de pup. Let er wel op dat, wanneer het laatste stukje geheel in de mond past, je deze weg haalt. Je wilt natuurlijk niet dat jouw pup stikt in een kauwstokje.

Je puppy verveelt zich

Eigenlijk komt dit ook een beetje neer op het uitdagen door te bijten. Als een pup zich verveelt kunnen ze gaan bijten en willen ze graag aandacht of met je spelen. Door veel met je pup bezig te zijn kan je dit al een heel eind voorkomen!

Je puppy wilt met je communiceren

Wanneer een puppy iets echt niet fijn vind of duidelijk wilt maken dat hij/zij iets echt niet wilt, kunnen ze ook (van zich af) bijten. Let hierbij goed op de lichaamstaal en bedenk wat voor handeling het bijten veroorzaakt. 

Voorbeeld:
Aai jij jouw puppy over het koppie en vind de pup dat echt niet fijn? Dan kan de pup in je handen bijten om te laten weten dat je daar mee moet stoppen.

Marley als jonge puppy

Marley heeft als jonge pup heel veel gebeten. Bij ons hebben de knabbel sticks dus heel erg geholpen, maar toen ze wat ouder werd kreeg ze haar slang, dat is ook echt een uitvinding! Sterk en flexibel, waar ze hard op kan bijten en kauwen. Deze pakt ze nu ook regelmatig om mee te spelen, maar ook nog steeds om op te bijten. Ideaal is het ook dat er aan de onderkant van de slang snacks of premio pasta in kan. Hierdoor maak je er een hersenwerkje van en zijn ze even druk bezig en worden ze daardoor ook weer rustig.

Marley ligt samen met Luna te kauwen op een knabbelstick


Reactie plaatsen